Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ηλικίες και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθυνόμαστε. Πιο συγκεκριμένα:

Βρεφικό τμήμα ( 4 μηνών - 24 μηνών):
Στο βρεφικό  μας τμήμα παρέχουμε κυρίως φροντίδα και φύλαξη. Καθώς η ηλικία είναι ιδιαίτερα μικρή και συνήθως είναι η πρώτη φορά που το παιδί αποχωρίζεται το οικογενειακό περιβάλλον, προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατό πιο κοντά στη φροντίδα της μαμάς, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο. Ειδικότερα, ζητάμε από τους γονείς τη συμπλήρωση μίας φόρμας, η οποία περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες του μωρού (τι ώρα τρώει, τι ώρα κοιμάται, τραγουδάκια που του αρέσουν, τι το ηρεμεί όταν είναι ανήσυχο κ.α.) και τυχόν ιδιαιτερότητες (αλλεργίες, ευαισθησία στη χρήση μωρομάντηλων κ.α.).
 Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τήρηση υγιεινής και φροντίδας των προσωπικών αντικειμένων του μωρού. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη όλων των αισθήσεων, μέσα από τραγουδάκια, ποιηματάκια και απασχόληση με κατάλληλο για την ηλικία παιδαγωγικό υλικό.

Μεταβρεφικό τμήμα (2 - 3 ετών):
Στο συγκεκριμένο τμήμα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 άξονες:
Ο 1ος άξονας αφορά στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, που στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Υλοποιούνται δραστηριότητες αφήγησης παραμυθιών, κουκλοθέατρου, απαγγελίας παιδικών ποιημάτων και τραγουδιών, δραστηριότητες θεατρικού και μουσικοκινητικού παιχνιδιού.
Ο 2ος άξονας στοχεύει  στην απόκτηση δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας. Ειδικότερα τα παιδιά εξοικειώνονται με τη χρήση τουαλέτας, την τήρηση κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών, δοντιών κ.τ.λ.), τη σωστή χρήση κουταλιού κατά τη διάρκεια του φαγητού, τη φροντίδα των προσωπικών αντικειμένων (τσάντα, ζακέτα, μπουφάν κ.τ.λ). Οι δεξιότητες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλλιεργηθούν όσο το δυνατό νωρίτερα, γιατί βοηθούν το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα το προετοιμάζουν για πιο σύνθετες λειτουργίες, που απαιτεί μεταγενέστερα η σχολική μάθηση.

Προνηπιακό Τμήμα (3-4 ετών):
Στο προνηπιακό μας τμήμα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι εναρμονισμένο με το αναλυτικό πρόγραμμα, που ισχύει για το νηπιαγωγείο.
Είναι διαμορφωμένο κατάλληλα (χαμηλότερων απαιτήσεων), ώστε να ανταποκρίνεται και να έχει νόημα για τη συγκεκριμένη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει δραστηριότητες αφήγησης παραμυθιών, εκμάθησης τραγουδιών και ποιημάτων, κουκλοθεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, εικαστικές δραστηριότητες, πειραματισμούς με διάφορα υλικά όπως πηλό, πλαστελίνη, δακτυλομπογιές, τέμπερες κ.α.Υλοποιούνται μαθηματικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την αναγνώριση της ποσότητας, εκμάθηση της ακολουθίας των αριθμών,  εξοικείωση με δεξιότητες καταμέτρησης, αναγνώρισης αριθμητικών συμβόλων μέχρι το 5 και αντιστοίχιση ποσότητας με το αντίστοιχο αριθμητικό σύμβολο. Παράλληλα, πραγματοποιείται μία πρώτη επαφή με τα γράμματα της αλφαβήτου, πάντα μέσα από παιχνίδια, με στόχο να εξοικειωθούν με δεξιότητες λειτουργικής ανάγνωσης και να ξεκινήσουν να αντιλαμβάνονται το νόημα της γραφής.

Νηπιαγωγείο (4-5 ετών):
Το τμήμα του νηπιαγωγείου μας λειτουργεί από το 1997. Έχουμε άδεια λειτουργίας η οποία έχει ανανεωθεί σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στο συγκεκριμένο τμήμα υλοποιείται πρόγραμμα εναρμονισμένο με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται δραστηριότητες που προσεγγίζουν στόχους και δεξιότητες από τους 5 τομείς που αναφέρονται σε αυτό και είναι οι εξής:
Γλώσσα
Μαθηματικά
Έκφραση
Περιβάλλον
Υπολογιστές



Ανάλογα με τις επιμέρους θεματικές ενότητες που προσεγγίζονται κάθε φορά, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους ή παρακολούθηση παιδικών παραστάσεων.

Παράλληλα, λειτουργούν στο σχολείο μας Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και Δανειστική Βιβλιοθήκη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.