Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΜΑΚΡΟΜΑΛΛΗ ΓΟΡΓΟΝΑ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ...

Η νεραϊδούλα του καλοκαιριού, η γοργόνα της τάξης μας, στάθηκε αφορμή από την αρχή της σχολικής χρονιάς να διηγηθούμε το θρύλο της γοργόνας...
 
"Η Θεσσαλονίκη, η αδελφή του Μεγαλέξανδρου, που ήταν μια όμορφη κοπέλα δεν γνώριζε ότι ο αδερφός της έκλεψε το αθάνατο νερό και το κρατούσε κρυμμένο σε ασημένιο τάσι. Έτσι χωρίς να το ξέρει έριξε το αθάνατο νερό στη θάλασσα... όταν κατάλαβε το κακό που έκανε στον αδερφό της έπεσε στη θάλασσα να πνιγεί, όμως οι θεοί λυπήθηκαν την ομορφιά της και τη μεταμόρφωσαν σε γοργόνα..."

Από τότε τριγυρίζει στους ωκεανούς και σταματάει τα καράβια για να ρωτήσει για τον αδελφό της : "Ε! Πολυταξιδεμένοι ναυτικοί που ταξιδεύετε στις μακρινές τις θάλασσες, για πείτε μου ζει ο αδελφός μου ο βασιλιάς Αλέξανδρος;"



Η όμορφη αυτή ιστοριά κινητοποίησε το ενδιαφέρον των παιδιών.
Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τη ζωή και τα κατορθώματα του σπουδαίου βασιλιά της Μακεδονιάς και το άγαλμά του στην παραλία της πόλης μας.

 

Κατασκευάσαμε από χαρτόνι την ασπίδα και το δόρυ του

Τραγουδήσαμε:
Μακεδονία ξακουστή
Στη Μακεδονία του παλιού καιρού...
Η Μακρόμαλλη Γοργόνα, Μ.Κωχ

Τέλος, παρακολουθήσαμε την παιδική παράσταση "Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου", στο Αριστοτέλειο. Το βιβλιο και το cd της παράστασης είναι διαθέσιμο στη δανειστική μας βιβλιοθήκη.

 





 

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕ!

Τα παιδιά επιλέγουν ποιο βιβλίο θέλουν να δανειστούν
 


Μαντεύουν από τις εικόνες του εξώφυλλου τον τίτλο και το περιεχόμενο της ιστορίας κάθε βιβλίου


Τα μέλη της δανειστικής βιβλιοθήκης φτιάχνουν την προσωπική κάρτα δανεισμού τους. Σε αυτή θα συμπληρώνεται, κάθε εβδομάδα, ο τίτλος του βιβλίου που δανείζονται, από τα ίδια τα παιδιά
Έτσι στο τέλος της σχολικής χρονιάς στη κάρτα δανεισμού του κάθε παιδιού θα φαίνεται πόσα και ποια βιβλία έχει διαβάσει.


Εδώ τα παιδιά συμπληρώνουν το όνομά τους στην καρτέλα του βιβλίου που δανείστηκαν, μιμούμενα την δουλειά του βιβλιοθηκονόμου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορούν να ελέγχουν ποια βιβλία έχουν δανειστεί, αν τα έχουν επιστρέψει, άλλα κυρίως εξοικειώνονται με τη λειτουργική ανάγνωση. Πιο συγκεκριμένα τα παρακινούμε να παρατηρήσουν την εικόνα και τα γράμματα στο εξώφυλλο του βιβλίου, που επιλέγουν κάθε φορά, και έπειτα να διαλέξουν ανάμεσα σε όλες τις καρτέλες, με τα φωτοαντίγραφα, την καρτέλα που αντιστοιχεί στο δικό του βιβλίο.

 
 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κάθε σχολική χρονιά, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο Παιδοχώρος επιλέγει μια θεματική ενότητα, η οποία έχει ως στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διατρέχει όλο το πρόγραμμα.
Για τη φετινή σχολική χρονιά η θεματική ενότητα που επιλέχθηκε είναι η εξής: "ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ".
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από διαφορετικές βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες όπου είναι εφικτό θα εμπλέκονται και με τις υπόλοιπες θεματικές, να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων.

Η έναρξη της συγκεκριμένης θεματικής έχει πραγματοποιηθεί με τον ποιητή Γ. Ρίτσο!

H ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΧΩΡΟΥ ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ!!!

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας η συγγραφέας του βιβλίου "Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί" , Βασιλική Κάργα, η οποία είναι βιβλιοθηκονόμος στην δανειστική βιβλιοθήκη της Καλαμαριάς.
Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί της για το επάγγελμα της βιβλιοθηκονόμου και να την ρωτήσουμε λεπτομέρειες για τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης



...διαβάσαμε την ιστορία της και ζωντανέψαμε τους ήρωες της, με τη μουσική της ομώνυμης παράστασης...



Μας έγραψε αφιερώσεις στο βιβλίο της και την ευχαριστήσαμε που ήρθε στο σχολείο μας



Έπειτα, παρακινήσαμε τα παιδιά να γράψουν τη δική τους ιστορία με τίτλο: "Το βιβλίο που ήθελε πάρα πολύ να διαβαστεί!".
 

 

Ακολούθησε η εικονογράφηση της ιστορίας, η διαμόρφωση του εξώφυλλου και η παραγωγή της σε πολλά αντίτυπα, στο φωτοτυπικό του σχολείου μας...



Οι δραστηριότητες αυτές αποτέλεσαν αφορμή για να επαναλειτουργήσει η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας, η οποία ξανανοίγει αυτή την εβδομάδα!!!